Veelgestelde vragen

Op de webpagina Noodverlichting Support - Veelgestelde vragen staan de meest gestelde vragen over noodverlichting met bijbehorende antwoorden.

Op deze webpagina staan onze veelgestelde vragen. Klik op een van de onderstaande vragen voor het antwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan, dan kunt u contact met ons opnemen.VanLien


Maakt VanLien Noodverlichting ook noodverlichtingsplannen?
Ja. Dit gebeurt aan de hand van het bestek en de tekeningen die verstrekt worden door de aanvrager van deze plannen. Neem contact op met onze Technisch Adviseurs voor advies. Kijk onder "Contact" op deze website voor contactgegevens van uw Technisch Adviseur in uw rayon.


Welke adviseur is verantwoordelijk voor welk rayon?
Noord Nederland (Rayon 1): Aldrik de Boer
Postcodes beginnend met:
- 10 t/m 21
- 35 t/m 39

Noord - Oost Nederland (Rayon 2): Tim Buijvoets
Postcodes beginnend met:
- 67 t/m 99

Zuid - West Nederland (Rayon 3): Kees Both
Postcodes beginnend met:
- 22 t/m 34
- 41 t/m 49
- 51

Zuid Nederland (Rayon 4): Rolf Kremer
Postcodes beginnend met:
- 40, 50
- 52 t/m 66


Onze producten


Waar staat 1 Lux voor?
1 Lux is de minimale lichtsterkte die nodig is om een pand in een noodsituatie veilig te kunnen verlaten. Deze 1 Lux wordt gemeten op de vluchtroute. 1 Lux is vergelijkbaar met het licht van één kaars in een ruimte van 4 x 4 meter.


Waar kan ik informatie over VanLien printen, batterijen en aansluitschema’s vinden?
Voor een compleet overzicht onderdelen (batterij, elektronica, etc.) van alle beschikbare VanLien armaturen klikt u op onze website onder de tab "Downloads" de pagina "Technische informatie" aan en download u de "Onderdelenlijst". Dit is een excellijst met al de componenten inclusief brutoprijzen. Voor aansluitschema’s van noodunits klikt u hier of neemt u contact op met onze verkoop, tel. (0)88 2600 900.


Wanneer vervang ik de batterijen in decentrale armaturen?
De levensduur van batterijen is sterk afhankelijk van toepassing, onderhoud en omgevingstemperatuur. Voor behoud van een veilige installatie, adviseert VanLien de batterijen om de 4 jaar te vervangen. Voor meer informatie over onderhoud kijkt u op de pagina van "Onderhoudsadvies".


Wat zijn de overwegingen bij de keuze tussen een decentrale vs. een centrale noodverlichtingsinstallatie?
Bij het kiezen van een noodverlichtingsinstallatie spelen vele criteria een rol om tot een optimale keuze te komen. Over het algemeen is een decentrale noodverlichtingsinstallatie (batterij in armaturen) het veiligste en het meeste praktische qua installatie. Echter bij (zeer) grote bouwinstallaties of specifieke omstandigheden zijn er voordelen om een centrale noodverlichtingsinstallatie te kiezen. Op de website vindt u onder de tab "Kennis & Advies" de pagina "Noodverlichting". Hier staat naast de basis informatie over noodverlichting, meer informatie met voor- en nadelen over de keuze tussen "Decentraal en Centraal". Onder "Documentatie" vindt u het kennisblad "Decentraal vs. centraal" dat u eenvoudig kunt downloaden in pdf formaat. Uiteraard assisteren onze Technische Adviseurs u graag bij het maken van de juiste keuze.


Hoe zit dat met VanLien Noodverlichting en Thomas & Betts?
VanLien Noodverlichting is 1998 overgenomen door Thomas & Betts Corporate, en heet sindsdien Thomas & Betts Netherlands BV. Om onze identiteit als gerenomeerd noodverlichtingsfabrikant te bewaren blijven wij onder VanLien Noodverlichting opereren. Feitelijk is VanLien een merk van Thomas & Betts Netherlands. Thomas & Betts Corporate is een beursgenoteerd en wereldwijd opererend bedrijf.

Naast noodverlichting, is Thomas & Betts bekend van onder andere TyRaps en andere kabeloplossingen voor de bouwsector. Naast de divisie "Emergency Lighting" en "Cable Management" heeft Thomas & Betts een complete range explosieveilige verlichtingsarmaturen (DTS) en bliksemgeleidingoplossingen (Furse). Zie ook www.tnb-europe.com voor complete productinformatie.


Normen en regels

 
Naast antwoord op de onderstaande vragen, kunt u op de pagina "Wetgeving & Normering" alle informatie over de huidige normen en regels vinden.

Waar wordt iets over noodverlichting en pictogrammen genoemd?
In het ARBO-besluit, het Bouwbesluit en de NEN-EN 1838, de NEN-EN ISO 7010 en de NEN 1010 Klik hier voor meer informatie.


Mogen er nog teksten als vluchtwegsignalering toegepast worden?
Er moet een verlichte, richtingaangevende signalering zijn aangebracht naar de dichtstbijzijnde nooduitgang. Hiervoor worden pictogrammen volgens de NEN-EN ISO 7010 gebruikt. Bij oudere installaties kunnen ook andere soorten pictogrammen zijn toegepast zoals de NEN 6088. De NVFN adviseert deze aan te passen aan de NEN-EN ISO 7010.


Moeten armaturen altijd hoog geplaatst worden?
Elk type armatuur heeft zijn eigen spreiding van licht. Uitgaande van de noodverlichtingseisen zoals gesteld in de NEN-EN 1838 biedt VanLien u per type armatuur speciale ‘spacingtabellen’. Hieruit kunt u direct aflezen wat de maximaal toegelaten montageafstand tussen armaturen onderling en tussen armatuur en wand, in relatie tot de montagehoogte, mag zijn.


Hoeveel keer per jaar moet men de noodverlichting controleren?
Dat er onderhoud gepleegd moet worden staat omschreven in het Arbo-besluit en de NEN 1010. Hoe vaak dit moet gebeuren wordt niet genoemd. Kijk op de pagina van "Onderhoudsadviezen" voor meer informatie.
VanLien Noodverlichting adviseert het volgende:
Voer 2x per jaar een functietest (controle van de noodfunctie) en een brandduurtest uit. Vervang minimaal 1x per jaar de continu-fluorescentiebuis. Bij armaturen voorzien van een aparte nood-fluorescentiebuis (naast de continu-fluorescentiebuis) adviseren wij minimaal 1x in de 2 jaar de nood-fluorescentiebuis te vervangen.
#